Dieet

Er is veel geschreven over kanker en voeding. Onze eigen Nederlandse dokter Moerman was één van de eersten die zich hiermee bezig hield – en sindsdien zijn er veel ideeën bij gekomen. Sommige diëten zijn gematigd – andere heel extreem. Maar de meeste diëten tegen kanker hebben een basis gemeen. Meestal is de voeding vegetarisch (geen vlees) – en heel vaak zelfs veganistisch (ook geen zuivel). Er zijn echter ook diëten die een koolhydraat-arm dieet aanbevelen met veel groenten maar ook wat biologische kip en rundvlees voor eiwitten. Verder raden de meeste diëten aan geen suiker, geen tarwe, geen kant-en-klaar produkten, geen E-nummers. (Eigenlijk moet je E-nummers verdelen in goede en slechte E-nummers. Zie hier links onder het hoofdje “E-nummers”).

Aangeraden wordt altijd een goed anti-kankerdieet te volgen als onderdeel van je behandeling (of die nu regulier of alternatief is, of een combinatie). Echter: een dieet zou naar zeggen nooit de enig toegepaste “kuur” moeten zijn, maar altijd een ondersteuning van andere behandelingen.

De navolgende diëet-suggesties zijn gebaseerd op diverse boeken, aangevuld met wat extra elementen die ik zo her en der van anderen doorkreeg.

Het beste is om alles biologisch te nemen. Lukt dat ECHT niet (vanwege het geld meestal, soms vanwege de bereikbaarheid), was dan groenten en fruit HEEL goed! Dat wil zeggen: wassen in warm water met druppeltje biologisch afwasmiddel. Ook is het goed de produkten zo’n minuut of 10 te laten staan in water met daarin wat azijn en natriumbicarbonaat. Daarna supergoed naspoelen met koud water, diverse keren. Dan heb je de bestrijdingsmiddelen er wel grotendeels van af. Wat je er niet af kan halen zijn giftige stoffen die vanuit de grond via de wortels in het produkt komen. Dus probeer biologisch als het kan. Kool en wortelen zijn biologisch meestal betaalbaar, en heel goed voor kankerpatiënten.

Heel goed is ook – en vooral als je dagelijks biologisch eten niet kan betalen: het Hulda Clark zappertje met zappicator (zie verderop, en www.huldaclark.tk). Die zappicator haalt sommige kwalijke stoffen een beetje uit de voeding (d.w.z.: neutraliseert ze). Zo’n zapper met zappicator kost het e.e.a. (zeg maar 150 euro minimaal) – het voordeligste is waarschijnlijk als je hem tijdens een cursus zelf maakt. Of als je een handig iemand kent kan die hem wellicht voor je maken, zie verderop voor meer gegevens. Zie voor info over cursussen www.huldaclark.tk

Ook goed tegen zware metalen die je in je lijf krijgt: zeoliet.

Zie bijvoorbeeld

Best nog prijzig – maar als je geen biologisch voedsel kunt betalen is het een optie – voor ca. 50 cent per dag wordt je ontgift…

Ik vond her en der lijstjes van niet-eko groenten en fruit die verhoudingsgewijs wel of niet hevig worden gespoten:

RELATIEF “ONVEILIG” (worden erg gespoten):

aardappelen
aardbeien
bleekselderij
druiven
nectarines
paprika’s
perziken
wortels

RELATIEF “VEILIG” (worden minder gespoten):

ananas
asperges
aubergine
avocado’s
bananen
bloemkool
bosbessen
broccoli
citrus-vruchten
doperwtjes
kiwi’s
kool
mango’s
meloenen
paddestoelen
papaya’s
uien
zoete aardappelen

Al deze soorten moet je desondanks wel supergoed wassen zoals hier boven beschreven.

Het is ook goed om een waterfilter aan te schaffen: zo wordt je kraanwater toch net nog wat schoner. (Je hebt dure apparaten, maar ik heb een eenvoudige filterkan, merk Brita). Ik kocht voor deze kan bij de Mediamarkt goedkope filters – scheelde de helft.

Altijd goed en aanbevolen: verse groentensappen, vooral bieten, wortelen– en zuurkoolsap, aangevuld met sap van wat verse groenten zoals kool en spinazie bijv. en een enkele groene appel. Verder is fruitsap ook prima – met name ananassap. Fruitsap echter niet door de groentensappen mengen. Meerdere sapmomenten per dag is echt heel erg goed.

Gebruik voor het sap maken liefst een sapcentrifuge – een slow juicer is het beste.

Als dat alles niet mogelijk is, financieel bijvoorbeeld, of als je het qua energie niet opbrengt, neem dan als het even kan wat kant-en-klare sappen van de natuurvoedingszaak.

Zie ook onder het hoofdje “ontgiften”.

Het beste anti-kanker dieet bestaat uit voornamelijk ongekookte groenten, en weinig zoet fruit. Veel mensen brengen dat niet op – maar houd het in gedachten, en probeer rauwkost te eten en sappen te drinken – zo mogelijk vers.

Niet nemen: suiker en tarwemeelproducten, mais en witte rijst (dat alles vinden tumoren lekker). Geen suiker betekent ook geen rietsuiker, vruchtensuiker, honing (behalve in diverse kuurtjes), geen stroop of wat dan ook – het zijn allemaal suikers. Uitzondering: agave- en ahornsiroop – die mogen in beperkte mate worden gebruik voor zoet.

Gebruik i.p.v. tarwe-producten producten van spelt (oer-graan) – te krijgen in natuurvoedingszaken – of online bij www.speltwinkel.nl (ze hebben brood, maar ook macaroni en spaghetti – en zelfs pure spelt als vervanging voor rijst). Ook de graan-variant kamut is okay. Quinoa is eveneens erg goed om te gebruiken – net als amaranth! De twee laatste producten zijn geen graansoort, maar wel als zodanig te gebruiken. Boekweit mag zeker ook! En rogge!

Wel toegestaan als “zoetmaker” voor wie zoet niet kan missen: Stevia (zoetpoeder of zoetjes of druppeltjes gemaakt uit het stevia-plantje) – te koop in natuurvoedingszaken – maar ook al bij AH (maar let op: Stevia-poeder moet GROEN zijn, door de witte poeder zitten allerlei andere minder goede stoffen).

Vlees is ook geen aanrader – en zeker geen rood vlees. Als je het per se wilt: biologisch en heel matig!

Kaas liever niet, maar mag eventueel een beetje, maar niet te vet en zeker niet veel. Het beste is dan jonge geitenkaas! En eventueel wat feta. Maar het allerbeste is: geen zuivel.

Voor wie er helemaal gek van wordt: een paar maal per week vette vis (makreel, wilde zalm, haring, sardientjes) – maar ook dit: liever niet – zeker in verband met de vervuiling van de oceanen – het gif komt ook in de vis.

De meningen over eieren zijn verdeeld. Ik eet zo af en toe een eitje – maar gebruik je verstand (matig in elk geval, en dan zachtgekookt, in zacht eigeel zit foliumzuur).

Paddestoelen zijn okee. Bijzonder goed zijn shiitake, maitake paddestoelen e.d.! Maar eet paddestoelen wel met mate!

Verder niet: alle produkten met toevoegingen, kunstmatige smaak of zoetstoffen, frisdranken (niet light en niet met suiker). Absoluut geen bewerkte (gehydrogeneerde) vetten – geen margarines, bak- en braadprodukten en ga zo maar door. Evenmin producten waar zulke vetten in zitten (transvetten). Geen ingelegde voedingsmiddelen, gerookt of gefrituurd voedsel, bewerkt voedsel. Geen alcohol (behalve eventueel 1 glaasje biologische rode wijn per dag – dat is dan weer goed). (Geen niet-biologische wijn – ze spuiten heel wat rotzooi op die druiven).

Zeker veel drinken: gefilterd water, rooibos thee, groene thee (lang trekken), kruidenthee. Geen Spa-water en zo (niet goed voor ontzuren).

Bouillonpoeder van natuurvoedingszaak geeft lekkere soep en ook wat smaak aan allerlei gerechten. KOOP HET ZONDER GIST!

Koffie en zwarte thee. Een aparte vermelding waard. Koffie en thee zijn twee van onze “volksdranken” maar helaas: het wordt afgeraden (en nogal sterk door veel experts). Lastig, jammer, maar het is niet anders. Geen koffie dus, en geen zwarte thee. Voor sommigen is dit bijna niet haalbaar – ik weet het, maar toch… wat is belangrijk hè… Sommige kankerpatiënten die ik ken hebben het vooral met koffie zó moeilijk, dat ze toch maar één kopje zwarte koffie nemen in de ochtend (dan wel biologisch). Het zij zo, we doen allemaal wat we kunnen. Zelf zwicht ik nog wel eens voor een kopje zwarte thee – dat vind ik zo lekker! Ach ja, volmaakt zijn we niet…

Aardappelen. Eén van de moeilijkste punten wat mij betreft. Aardappelen zijn immers een standaard-onderdeel van “de hollandse pot”. Maar helaas: bijna alle kankerdiëten raden de aardappel sterk af. Reden: het is een bron van zetmeel, dat zet zich om in suiker, en suiker voedt tumoren. Ergo: het is duidelijk, geen aardappelen. (En als ik zondig denk ik: nou ja, aardappelen zijn in elk geval alkalisch – niet-zuur dus, en dat is dan weer goed).

Zoete aardappelen (geen familie van onze”gewone” aardappel) zijn wel okee – ja, die zijn zelfs zeer aan te raden: kankervechters!

Sojaprodukten werden vroeger erg aangeraden, maar blijken toch niet zo goed. Het beste zijn gefermenteerde produkten zoals Tempeh en Miso. Maar ook met mate!

Koolsoorten

Kool bevat allerlei fytochemische stoffen, zoals polyfenolen, maar ook glucosinolaten.

Spruitjes en broccoli zijn super-goed.

Verder zijn alle koolsoorten goed tegen kanker, tumoren HATEN kool!

Kool liefst rauw eten – als je dat kan opbrengen, en anders kort koken of stomen, en vooral goed kauwen (dan komen die stoffen vrij).

Eet echter niet iedere dag niets dan kool – dan krijg je een overdosis vitamine K.

Knoflook en ui

Bevatten fytochemische stoffen met anti-bacteriële werking. Altijd goed, dus veel gebruiken, net als aanverwante groenten als prei en bieslook.

Neem vooral vers geplette of uitgeknepen knoflook, liefst niet uit een potje of poeder!

(Let op: Er zijn ook richtingen die zeggen matig te zijn met ui, en knoflook te vermijden… tja…)

Avocado’s

Deze verdienen een speciale vermelding in dit dieet: heel goed! De avocado zit tjokvol goede stoffen tegen kanker! En een voordeel: avocado’s kan je rauw eten.

Asperges

Ook asperges hebben een bijzondere plek in het geheel. Aangeraden wordt om dagelijks asperges te eten: geprakt – 4 eetlepels 2x per dag. Je mag asperges uit een pot nemen – de goede anti-kanker stoffen blijven namelijk behouden (dat is boffen! – eindelijk iets dat makkelijk is!).

(Kleine) vruchten en noten

Kleine vruchten en noten bevatten kankerremmende stoffen: frambozen, bramen, paranoten, hazelnoten, walnoten, amandelen. Eet geen cashewnoten en geen pinda’s of pinda-producten – er zit een schimmel in die slecht is voor kankerpatiënten. (Notenpasta’s zijn een goede vervanging voor pindakaas).

Verder ook goed: aardbeien, bosbessen, cranberry’s (vossenbessen) en ook bittere amandelen – zij werken als abrikozenpitten: vol vitamine B17 tegen kanker (zie ook het Hoofdje “Ondersteunende therapieën/supplementen, subhoofdje Amygdalin).

Natuurlijk is alle fruit gezond. Citrusvruchten: Sinaasappel, citroen, grapefruit (met mate!), mandarijn, zijn een bron van Vitamine C (goed) maar hebben ook kankerremmende fytochemicaliën in zich. Citrusvruchten zijn actief bij het ontgiften van kankerverwekkende stoffen. Appels, peren, kersen, maar de kleine vruchten staan bovenaan (bramen, aardbeien, bosbessen). (Ik maak zelf “jam” door aardbeien te prakken voor op brood – heb je toch eens wat…). Eet echter niet te veel mierzoete vruchten zoals Galia-meloenen – tumoren houden immers van suiker – gebruik hierbij je verstand…

Wel zoet maar toch okee vanwege allerlei goede stoffen tegen kanker: ananas (vers) en mango (vers). Zelfs banaan mag – hoewel sommigen hierover twijfelen…

Olie en boter

Aanrader: gebruik zo veel mogelijk kokosolie: een anti-kanker-kuur op zich!

Niet: plantaardige oliën zoals maïs- en zonnebloemolie (bevatten te veel Omega 6 vetzuren, en bevorderen ontstekingen en kanker). Safloerolie mag wel met mate (niet verwarmen boven 140˚C). Verder geen margarines, geen fabrieksbewerkte oliën en vetten! (Heel belangrijk – de juiste vetten zijn een onderdeel van herstel).

Wel: hennep-olie, lijnzaadolie (hebben de goede Omega 3 vetzuren). Olijfolie met mate.

Gebruik lijnzaadolie (Omega 3) en safloerolie (Omega 6) liefst in verhouding 4:1, je moet meer Omega 3 binnenkrijgen dan Omega 6.

Pas op: hennepolie en lijnzaadolie niet verwarmen! (kunnen in het Budwig-papje, en in salades en zo).

Let op: liefst weinig of geen gebakken voedsel eten. En als je (roer)bakt: liefst in kokosolie – eventueel in zuivere biologische roomboter of Ghi (geklaarde boter) of olijfolie (minste optie).

Tip: kokosolie is geurvrij te koop in natuurvoedingszaken. Het voordeligste is een grote bak te kopen (2500 ml).

Tomaten

bevatten Lycopeen, een fytochemische stof goed tegen kanker (lycopeen geeft de rode kleur).

Kan genomen worden in de vorm van tomatenpuree, spaghettisaus (met volkoren spelt-spaghetti!), verse tomatensoep, tomatensap. En natuurlijk als verse tomaat. Het meeste lycopeen zit in tomatenpuree! Let op: gekochte ketchup bevat veel suiker, en dat willen we niet! Tomaten bakken in olijfolie bevordert de opname van lycopeen!

Tomaten niet voor longkankerpatiënten (uitzondering – bij longkanker ook geen komkommer, radijs, rode paprika en pepers)! Ook voor borstkanker worden tomaten afgeraden.

Peulvruchten

stonden niet in de boeken die ik als uitgangspunt gebruikte, maar ik zie ze wel her en der aanbevolen (linzen – bevatten B17, bonen, erwten enz.). Aanbevolen: roerbakschotel van allerlei peulvruchten gemengd met verschillende groenten, uien en knoflook. Peulvruchten zijn goed om aan te sterken, en als bron van eiwitten. Maar wees er ook weer matig mee, want er zitten veel koophydraten in!

Zout

“Gewoon” keukenzout is uit den boze bij kanker. Het maakt het lichaam zuur in plaats van basisch. Maar onderstaande zouten zijn lekkerder, maken basisch, en zitten tjokvol goede mineralen ook nog eens. Dus van harte aanbevolen. Het lijkt misschien prijzig, maar je doet er erg lang mee!

Keltisch zeezout

Himalaya-zout (zie ook links het Hoofdje “Himalaya-zout”)

De zogenaamde “Superfoods”
Deze geven een extra zetje aan het immuunsysteem. Chlorella en spirulina (algen) zijn een “must” in elk anti-kanker dieet – en tarwegras en gerstegras zijn zelfs een “kuur op zich”! Een alfabetisch lijstje:

broccoli-kiemen
chiazaad
chlorella
gerstegras
goji-bessen
granaatappel
havermout
hennepzaad
kelp
spirulina
tarwegras
tarwekiemen

Gerstegras – één van de bovengenoemde superfoods – is van het grootste belang voor kankerpatiënten. Eigenlijk zou iedere kankerpatiënt dagelijks gerstegras moeten binnenkrijgen – in sap, in een superfood-mengsel, als los supplement – maakt niet uit…

Enkele super-fruitsappen

Deze drie sappen zijn een aanrader voor iedere kankerpatiënt, en vooral voor mensen die verzwakt zijn. Let alleen op de uitzondering bij Mangosteen…

Noni Sap. Noni is een tropische vrucht oorspronkelijk uit Tahiti, met een grote geneeskrachtige werking. Persoonlijk ken ik iemand die genas van beginnende slokdarmkanker, louter met gebruik van noni-sap. Nu zou ik dat niet aanraden, maar het zegt wel iets over de kracht van dit super-fruit.

Mangosteen Sap. De Mangosteen is een vrucht uit ZO Azië, met met veel stoffen die genezend werken op kanker. Let op: absoluut niet te gebruiken door mensen die t.g.v. zware medicatie of andere oorzaken schade hebben aan de lever.

Wolfberry Sap.

Deze lijst kan je nog langer maken – maar ik denk dat ik de belangrijkste heb.

Voor mensen met weinig tijd en energie

Voor sommigen onder ons is het allemaal wat te veel. Misschien zijn we te moe/ziek en misselijk om energie in voedselbereiding te steken. Hebben we niemand om ons te helpen om het allemaal voor elkaar te boksen… persoonlijk heb ik wel een beetje hulp – maar toch… ik snap het best hoor. Maar je kan natuurlijk in elk geval ervoor zorgen dat je allerlei kwalijke dingen NIET eet: suiker, tarwe, niet-bio-vlees, transvetten (= alle vetten en margerines uit fabrieken). Je kan het jezelf in zulke noodgevallen ook makkelijker maken door te beginnen met superfoods in gedroogde vorm te kopen – dan krijg je heel wat binnen in de vorm van een groen poeder, dat je door fruitsap of water kan doen bijvoorbeeld. De bussen “greens” komen altijd met een maatschepje – dus dat wijst zich vanzelf. Ik neem altijd eerlijk gezegd omdat die voordelig zijn als je 5 potten ineens bestelt. Maar er zijn veel soorten en merken. Erg goed is ook “Vitals True Superfood” – prijzig, maar je doet lang met zo’n bus. Google op “superfood, greens en powder” – er is zo veel te vinden. Onlangs vond ik deze website: klinkt goed, en je kan heel wat tot je nemen in de vorm van capsules – voor sommigen van ons ideaal ;-): het gaat hier over rawfood, biologisch, suiker en glutenvrij, bevat groenten, vruchten en bessen, kortom allerlei gedroogde voeding

Over speltgras en het zelf kweken en juicen van dit soort sappen

Regelmatig zijn er op internet verhalen over mensen die van kanker genazen door het drinken van het sap van gerstegras, tarwegras, speltgras. Voor wie de zaden weet te machtigen is hier een beschrijving van hoe dit gras zelf op te kweken en vervolgens te juicen. Veel succes!

Tip 1

Eet als je fruit neemt zoveel mogelijk ook de pitjes: daar zitten allerlei goede kankerbevechtende stoffen in! Kost niks extra!

Tip 2

Doe een (liefst bio) citroen in het vriesvakje. Als de citroen is bevroren kan je ‘m in z’n geheel raspen over allerlei voedsel: over salades, in sausjes, over groenten of fruit, in het Budwig-papje – ga zo maar door. De schil van de citroen bevat heel veel vitaminen en andere goede stoffen. Naar zeggen is dit goed voor iedereen, maar speciaal aanbevolen voor kankerpatiënten!

Voedingsrichtlijnen op alfabet

Niet nemen
Aardappelen
Alkohol (uitz.: 1 glaasje rode biologische wijn/dag)
Bewerkt voedsel
Cashew-noten
E-nummers (er zijn ook “goede E-nummers”, daarvan is een boekje – zie hieronder)
Eieren (matig en dan zachtgekookt)
Fabrieksmatig geproduceerde produkten
Gefrituurd voedsel
Gerookt voedsel
Gist (incl. producten met gist)
Honing
Kaas (evt. klein beetje jonge geitenkaas, matig)
Kunstmatige zoetstoffen (alle soorten behalve Stevia)
Kwark
Mais
Melk
Pinda’s
Rijst (witte)
Soja-produkten (behalve gefermenteerd, zoals Tempeh en Miso)
Spa-water e.d.
Suiker (incl. rietsuiker, vruchtensuiker, stroop)
Tarwemeelproducten
Vis (behalve evt. vette vis: makreel, wilde zalm, haring, sardientjes – heel matig i.v.m. vervuiling van de zee)
Vla
Vlees
Yoghurt
Zuivel (behalve kwark of hüttenkäse in het Budwig-papje)
Zwarte thee

Wel nemen

Aardbeien
Agavesiroop (zeer beperkt)
Ahornsiroop (zeer beperkt)
Amandelen (ook bittere)
Amaranth
Ananas (alleen vers)
Appels
Asperges (mogen uit pot komen)
Avocado’s (topper!)
Banaan (matig)
Bloemkool
Boekweit
Bosbessen
Bramen
Broccoli (topper!)
Citrusvruchten (maar geen grapefruit)
Cranberry’s (vossenbessen)
Frambozen
Ghi
Groene thee
Hazelnoten
Hennep-olie (niet verwarmen)
Kamut (graan-variant)
Kersen
Knoflook
Kokosolie (topper!)
Kool (alle soorten)
Kruidenthee
Lijnzaadolie (niet verwarmen)
Macademia-noten
Maitake
Mango (vers)
Miso
Olijfolie
Paddestoelen (vooral shiitake, maitake, maar matig volgens sommige diëten)
Papaya (een kankervechter bij uitstek – eet vooral ook de pitjes, echt heel goed voor je! Papaya is lekker met een scheutje citroensap)
Paranoten
Paw Paw (wat moeilijker te krijgen als papaya – maar even warm aanbevolen)
Peren (volgens Chinese geneeskunde goed voor de longen)
Peulvruchten (prima, maar wel met enige mate volgens sommigen – koolhydraten!)
Quinoa
Rogge
Rooibosthee
Roomboter
Saffloerolie (niet boven 140˚C, en matig)
Shiitake
Spelt (oer-graan)
Spruitjes
Spruitjes (topper!)
Stevia (zoetstof)
Tempeh
Tomaten (uitzondering: longkanker)
Ui
Walnoten
Zoete aardappelen
Zout (neem Keltisch zeezout of Himalaya-zout)

Een andere kant van voeding is de zuurgraad. Kanker gedijt in een zure omgeving, dus dat willen we niet. Hier valt dus ook iets te winnen met de voeding. Onder het Hoofdje “Zuur en basisch/alkalisch” links, vind je een lijst van verzurende voedingsmiddelen, en van voedingsmiddelen die juist basisch/alkalisch maken! Aanbevolen!

Een veel heftiger dieet dan het bovenstaande is het Budwig Dieet – zie het Hoofdje hier in de marge.

Een onderdeel van het Budwig Dieet is het Budwig Papje. Dit laatste is echter een zo algemeen gebruikelijk onderdeel geworden van allerlei behandelingen tegen kanker, dat ik het links onder een apart Hoofdje heb geplaatst (“Budwig Papje”).