1. Oorzaken van kanker

Er zijn veel theorieën over het ontstaan van kanker. Tegenwoordig heeft de reguliere medische wetenschap het over DNA: we zouden als het ware “verkeerd zijn ingeprogrammeerd” – en krijgen dus kanker. Worden ziek door een afwijking in onze chromosomen – of door kankerverwekkende stoffen in onze leefomgeving en ons voedsel. Verstoring van het enzymensysteem wordt genoemd, maar ook problemen met eiwitten, straling van hoogspanningskabels of mobiele telefoons. Of de boosdoeners zijn schimmels of bacteriën. Stress schijnt volgens veel mensen een rol te spelen bij het ontstaan van kanker – maar ook verkeerde voeding en dus een tekort aan allerlei stoffen zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen, de juiste vetten. Zuurstoftekort, verzuring van het lichaam, stofwisselingsproblemen, micro-organismen – het aantal ideeën is eindeloos.

Deze website over alternatieve behandelingen van kanker geeft over dit alles geen mening (hoewel ik ter informatie op deze website wel iets vertel over een tweetal interessante theorieën). Evenmin krijg je hier medische adviezen. De gegevens die je hier vindt zijn allemaal louter ervaringen van mensen uit de praktijk: ervaringsdeskundigen zoals ik zelf, “gewone” mensen die kanker kregen, en merkten dat bepaalde dingen hun hielpen. Ze herstelden, of stabiliseerden, of voelden zich in elk geval stukken beter. Ze vonden en deden dingen die hun omgeving vaak belachelijk vond – familie, vrienden, huisartsen, oncologen – ze schudden het hoofd of zeiden: “dat haalt allemaal niks uit”.

Maar de praktijk leert ons anders, zeggen sommigen. Soms haalt het volgens hen kennelijk wel wat uit… Wie kent niet het verhaal van iemand die in een “slecht-nieuws-gesprek” te horen heeft gekregen: “nog zoveel weken of maanden – we kunnen niets meer voor u doen” – om vervolgens jaren later fris en monter bij de betreffende dokter terug te komen – soms zelfs in uitstekende conditie. De kanker blijkt dan wellicht verdwenen, of is gestabiliseerd, in remissie… en niemand begrijpt hoe dat kan.

Hoe is dit mogelijk? En kunnen wij bereiken wat die mensen is gelukt? Wel, nogmaals, er zijn geen garanties, nooit en te nimmer. Kanker is één van de ernstigste ziekten die er zijn – en het verloop is soms grillig. Maar: er is altijd die hoop.

Kelly A. Turner PhD uit Californië doet onderzoek naar het fenomeen van de zogenaamde “spontane remissie”. Dat is het genezen van kanker zonder reguliere behandelingen, of nadat reguliere behandelingen zijn gestopt. Zij noemt het fenomeen liever “onverwachte remissie”, want, zegt zij, “weinig dingen in het leven zijn immers echt spontaan, verschijnen louter ‘per ongeluk’. Het is waarschijnlijker dat deze remissies een oorzaak – of twee – of drie – hebben, een oorzaak die door de wetenschap nog niet is ontdekt”. Voor haar proefschrift onderzocht dr. Kelly wereldwijd de aanpak van een groep niet-reguliere genezers, alsmede een groep van overlevenden. Ze vond 75 verschillende benaderingen van “kanker alternatief genezen”, waarvan er een aantal zeer frequent werden genoemd. Dat waren in willekeurige volgorde:

Een ander dieet: Dit hield meestal in het afzien van vlees, suiker, zuivel en geraffineerde granen. De voeding bestond vooral uit groenten, fruit, granen en bonen.

Het gebruik van kruiden en/of vitaminen – dit om het lichaam te ontgiften en het immuunsysteem te versterken.

Een verdieping van de spiritualiteit: Meditatie, visualisatie, ervaring van goddelijke en/of liefdevolle energie.

Het ervaren van een gevoel van liefde en geluk.

Het loslaten van onderdrukte emoties zoals angst, boosheid en verdriet.

Het volgen van je eigen intuïtie bij beslissingen omtrent de behandeling – het heft in eigen hand nemen.

Het hebben van een sterke wil om te leven.

Een positieve steun van de omgeving.

(Zie: Kelly Ann Turner: Spontaneous Remission of Cancer, Theories from Healers, Physicians and Cancer Survivors, University of California, Berkeley 2010). www.shuniyahealing.com/offer/documents/KATFinalDissertation.pdf

 

We hoeven van dit rijtje niet alles perfect te doen om een nieuwe richting in te slaan, en het rijtje is trouwens verre van compleet, maar een paar dingen zijn volgens Turner zeker. Een meerderheid van de onverwacht-genezen kankerpatiënten volgde een dieet, nam vitaminen en kruiden-supplementen, gaf aandacht aan het spirituele en emotionele leven, en had een sterke wil om te overleven.

Daarnaast deden en doen mensen dus nog wel meer tegen kanker. Sommigen zeggen zelfs: hoe meer, hoe beter – vooral in het begin. Veel mensen hebben immers geen tijd te verliezen. Alleen moet men daarbij wel bedenken dat emoties als angst, boosheid en verdriet – en eigenlijk alle stress – uit den boze zijn voor kankerpatiënten. Dus: alternatieve behandelingen die veel stress geven dient men volgens sommigen net zo goed te vermijden. Zoek, zeggen deze mensen – als je voor alternatief kiest – een weg die past bij degene die kanker heeft – een weg die past bij jezelf…

Deze website over manieren waarop mensen kanker alternatief trachten te genezen, geeft zoals al gezegd een overzicht van diëten, vitaminen, supplementen, kuren, kuurtjes, energetische middelen – allemaal zaken die mensen hebben opgepakt in hun strijd tegen kanker. Op deze website werden ze voor jou op een rijtje gezet, om je de weg te wijzen in het oerwoud aan alternatieve manieren van aanpak.

Deze website geeft geen informatie over reguliere behandelingen en methoden – hoe zou dat ook kunnen – ik ben geen medicus. Evenmin kan ik je vertellen welke reguliere behandelingen voor jou het beste zouden zijn – voor al die informatie moet je zijn bij je behandelend artsen.

Nee, nogmaals: dit zijn geen medische adviezen. De inhoud van deze website is voor jouw informatie – het zijn louter de ervaringen van genezen of gestabiliseerde kankerpatiënten. Zij delen graag hun ervaring, kracht en hoop met jullie allen. Ik wens je rust en gemoedsrust, hoop en vertrouwen, liefde en geluk – maar bovenal gezondheid!