2. Waar te beginnen?

Wat te doen als gezin als iemand van jullie kanker heeft, en je hebt besloten iets aanvullends te doen met “de alternatieve weg”? Hoe vind je een bij jouw situatie passende wijze van kanker alternatief behandelen? Hier volgen paar goede tips van cancertutor.com.

Veel zal ervan afhangen hoe de toestand van de patiënt is. Als die goed is, voldoende energie – dan kan de patiënt zelf deze website – en zonodig andere bronnen – bestuderen – en zo profiteren van de ervaring van anderen. Is de patiënt zwak en lusteloos, dan zal iemand anders in de familie de taak op zich moeten nemen om dat “huiswerk” te doen en te zien wat er in jullie specifieke geval kan worden ondernomen om de kankerpatiënt te steunen.

Verdeel verder zo mogelijk de taken – de patiënt zal – hoe energiek misschien ook nog – waarschijnlijk niet alles zelf kunnen behappen… Wie zorgt er zonodig voor contacten met therapeuten – wie zorgt voor de juiste voeding, vitaminen en supplementen die de patiënt graag wil hebben – wie doet de noodzakelijke boodschappen – hoe is e.e.a. geregeld met vervoer?

Let verder op de geestelijke toestand van de patiënt. De geest doet veel bij kanker – en trouwens bij iedere ziekte – hoe hoopvoller en positiever de patiënt – des te groter de kans op genezing. Dat geldt trouwens ook voor familie en vrienden. Hoe positiever gestemd, des te beter voor de patiënt. Probeer de patiënt af te schermen voor mensen die negatieve commentaren geven op de gekozen weg of die nu regulier is of alternatief, of een combinatie van beide. Of als je zelf die patiënt bent: vertel ze hun mond te houden. Ieder mens moet zelf aanvoelen wat de juiste weg is voor hem of haar – dàt is belangrijk. En bedenk: er is niets mis met welke geneeswijze dan ook. Houd contact met je behandelend artsen, luister naar ze, maar vertel ze ook waar jij mee bezig bent als je alternatieve middelen gebruikt – daar hebben ze recht op – en vergeet daarbij niet dat reguliere behandelingen noodzakelijk kunnen zijn. Wat je daarnaast en verder doet, is een beslissing waarbij jij, de patiënt zelf centraal moet staan!

WAARMEE TE BEGINNEN

Voor sommigen zal het lastig zijn te besluiten waarmee te beginnen, als je iets wilt doen op de weg van kanker alternatief behandelen, dat hoorde ik van heel wat mensen – en ik heb het zelf ervaren. Plotseling word je als het ware “in het diepe gegooid”, je moet beslissingen nemen over zaken waar je tot voor kort nog nooit van had gehoord.

Om jullie die start wat eenvoudiger te maken, geef ik een aantal suggesties door voor de eerste dagen – ze zullen je wat tijd geven om verder daarna zelf je weg te vinden en keuzes te maken.

DE ALLEREERSTE DAGEN

1) Je kan beginnen met een “redelijk” kankerdieet. Dat wil zeggen: geen suiker, geen kunstmatige zoetstoffen (neem in plaats daarvan eventueel stevia, gemaakt van een plantje), geen tarwe (eet spelt of rogge of boekweit), geen witte rijst, geen kant-en-klaar producten of voorbewerkte producten. Liefst geen vlees (behalve eventueel wat biologisch), geen zuivel (behalve eventueel wat jonge geitenkaas of feta). Veel groenten en fruit, veel rauwkost, veel verse sappen zonder suiker, vooral groentensap (groenten- en fruitsap niet mengen).

2) Eet daarbij vanaf dag 1 het Budwigpapje, zie het Hoofdje “Het Budwig-papje” in de linkerkolom. Ik herhaal de belangrijkste info hier even voor het gemak.

3 eetlepels magere kwark, 2 of 3 eetlepels lijnzaadolie,

een scheutje rauwe melk of biologische room, of geitenmelk.

Deze drie allereerst heel goed mengen, evt. met een mixer, olie moet echt opgenomen worden – als je de melk/room toevoegt zie je een reactie: de samenstelling wordt romiger – de olie beter opgenomen. Dit mengsel is de basis.

Vervolgens eventueel: Een schepje lijnzaad, ongebroken kopen, zelf malen in koffiemolen en meteen er door en eten.

Theelepeltje honing (kan ook een beetje stevia zijn)

3 eetlepels tarwekiemen

3 eetlepels havermoutvlokken

Rood fruit of geraspte appel

Nu heb je een goede start gemaakt. Deze eenvoudige voedingsmiddelen zijn een krachtiger werktuig in de aanpak van kanker dan je wellicht zou denken! In de komende dagen kan je nu doorgaan naar de Hoofdstukjes “Verder je weg vinden”, “Twee eenvoudige alternatieve protocollen” (voor als het je verder allemaal te ingewikkeld wordt), “Als haast geboden is” (dat betekent: als je nog maar kort te leven kreeg van de doktoren – zeg maar dagen/weken/maanden), en “Bij pijn” (dat spreekt voor zich). Verder biedt deze website nog veel meer, maar doe het kalm aan. Stress is uit den boze voor kankerpatiënten – vandaar!