Gebit

Over Tandpasta

Vóór ik begin aan het uitgebreide verhaal over het gebit – eerst even iets over tandpasta. Af te raden valt het gebruik van “gewone” tandpasta, zoals de meesten van ons gewend zijn. Fluor met name is slecht voor kankerpatiënten – maar ook verder doet het geen goed. Daarom zou het volgens velen beter zijn om een tandpasta uit de natuurvoedingszaak te gebruiken, of, nog eenvoudiger, je tanden te poetsen met een mengseltje van zeezout en natriumbicarbonaat.

Verder over het gebit

Kankerpatiënten laten steeds vaker hun gebit saneren – juist met het oog op de kanker. Voor mij was dit een verrassing: je kanker alternatief genezen door allereerst naar de tandarts te gaan – heel apart!

Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde tandartsen die veel weten van wat de conditie van het gebit doet met het lichaam. Dit zijn de zogenaamde biologische tandartsen. Als je belangstelling hebt, kan je proberen er één te vinden in je eigen woonomgeving (google op “biologische tandarts” – dat is de term).

In Amsterdam weet ik in elk geval twee biologische tandartsen: http://www.tandartspraktijk-rene.nl/  (met deze tandarts heeft een bekende van mij zeer goede ervaringen), en ook http://www.tandartspraktijkmeijer.nl

Meer en meer mensen zijn dus van mening dat de toestand van het gebit in veel gevallen bijdraagt (of heeft bijgedragen) aan kanker. Het gaat om verschillende zaken.

1) Het kwik in amalgaan-vullingen

Veel mensen hebben ze nog, die zilver-zwarte vullingen met daarin een hoop zwaar giftig kwik. De meeste kwik kwam in het lichaam op het moment dat de vulling werd geplaatst. Daarna komt er vanuit de amalgaanvulling continu een klein beetje kwik in het lichaam – gewoon door de wrijving van het kauwen en zo. Weinig – maar toch niet best! Kwik is kankerverwekkend, dus dat wil je kwijt. Maar helaas is dat niet zo simpel. Bij de verwijdering van amalgaan-vullingen komt ook weer flink wat kwik vrij – net als bij de plaatsing destijds. En als kankerpatiënt weet je niet of je lichaam zo’n aanslag kan verdragen. Voorzichtigheid is geboden! Ik wilde in mijn geval snel alle amalgaan-vullingen laten weghalen – maar mijn biologische tandarts vond het in mijn conditie (longkanker) niet verantwoord. Biologische tandartsen hebben weliswaar methoden om te voorkomen dat er veel kwik in het lichaam komt bij het verwijderen van vullingen – maar toch is verwijderen van amalgaan ook bij hen een aanslag op het lichaam. Soms moet er worden gewacht tot de patiënt sterker is, eer amalgaanvullingen kunnen worden vervangen.

Als je moet wachten kan je wel je lichaam tussentijds wat reinigen van het kwik met zeoliet. Zie http://www.zeo-detox.com/zeo-detox.php

2) Wortelkanaalbehandelingen

Misschien heb je, net als ik en zoveel mensen, één of meer wortelkanaalbehandelingen gehad. Heerlijk: nooit meer pijn aan tand of kies – die akelige zenuw is er uit, en het gat waar de zenuw zat netjes ontsmet en opgevuld met een passend vulmiddel. Geen probleem meer? Het blijkt dat het ontsmetten van de ruimte waar de zenuw zat nagenoeg onmogelijk is – eigenlijk blijven er altijd wel bacteriën en zo zitten – en wel van een gemene soort. De tand of kies – waar je nooit meer last van hebt – kan zonder dat je er iets van merkt een bron van infectie zijn die negatief bijdraagt aan je hele conditie, en dus je immuunsysteem, en dus je kans om kanker te boven te komen.

Hoe ernstig is dit? Ik weet het niet precies. Sommigen vinden het overdreven. Anderen, zoals de Amerikaanse alternatieve kanker”specialist” Bill Henderson vinden het cruciaal. (http://www.beating-cancer-gently.com/). (Zie ook het hoofdje links “Bill Henderson”).

3) Overige infecties in de mond

Veel mensen hebben zogenaamde “pockets” – plekken waar het tandvlees een beetje wijkt, zodat in de ontstane ruimte infecties kunnen ontstaan. Meestal maakt een mondhygiëniste die pockets voor ons schoon – en zo kunnen we dan wel weer even verder. Biologische tandartsen gaan in dit reinigingsproces veel verder – men gaat dan over tot het zogenaamde “flappen” (ik heb begrepen dat het tandvlees dan wordt losgemaakt, en er diep gereinigd wordt – zoiets…). De reden is dat ook hier een infectiehaard is – en die heeft alweer een negatieve invloed op het hele lichaam. Ik ken iemand die al meerdere kiezen heeft laten trekken om zo haar lichaam te helpen de kanker te overwinnen! Nogmaals: iets om over na te denken… (Persoonlijk vind ik het niet erg om een aantal kiezen te verliezen, als ik daarmee mijn overlevingskansen vergroot!).

Belangrijk: de behandelingen van de biologische tandarts worden net zo goed (of slecht) vergoed door de verzekering als die van de reguliere tandarts. Maar: als je veel gaat laten doen, raak je natuurlijk gauw aan je max van de verzekering… Kwestie van informeren wat mogelijk is.

TIP

Als je naar een gewone tandarts gaat, en ze gaan boren in een tand/kies gevuld met amalgaan, vraag dan om een zogenaamde cofferdam. Dat is een soort van rubberen lap die ze in je mond doen, ter bescherming tegen de kwikdampen. Ook schijnt het goed te zijn om vantevoren Norit te nemen. En (extra) zeoliet in de dagen erna (zie het hoofdje “Zeoliet”).