Herxheimer effect

Het Herxheimer effect kan optreden als een lichaam zich te snel ontdoet van kwalijke stoffen. Het kan optreden tengevolge van eigenlijk alle kuren en kuurtjes die je op deze website aantreft – maar ook reguliere behandelingen kunnen dit effect hebben. Het betekent dat het lichaam, zeg maar: te snel ontgift. Zure afvalstoffen, dode kankercellen en dode microben van allerlei aard kunnen maken dat het lichaam door een zure belasting wordt overweldigd. Onderschat het effect van eenvoudige middelen niet. Zelfs een eenvoudige kruiderij, of zachtaardige electro-medicin, of iets simpels als wortelsap met biet, kan heel wat in je lichaam teweeg brengen.

Het Herxheimer effect kan zich op allerlei manieren uiten. Het kan effect hebben op de hersenen – en zich manifesteren als een soort versuffing. Het kan echter ook effect hebben op het lichaam en zich uiten als spier- en gewrichtspijn, een griepachtig gevoel door het hele lichaam, vermoeidheid, diarree, verhoging, misselijkheid, of een gevoel van algehele malaise en depressie. Soms kunnen zich bultjes of bulten, pukkeltjes of steenpuisten voordoen.

Speciale aandacht moet bij dit onderwerp even worden gegeven aan de lymfeklieren. Tijdens het ontgiftingsproces krijgen deze het vaak heel erg druk. Dit kan je dan bij tijden wellicht duidelijk merken. Een opgezwollen keel, pijn in de nek, zowel aan de zijkanten als achter, problemen onder de oksels, pijn in de lies. (Die pijn in de lies liep bij mij zo hoog op, dat ik een aantal dagen met een stok liep – en ik heb het nog heftiger gehoord).

Het is belangrijk om het Herxheimer effect te kennen – zodat je niet in paniek raakt als zich zulke vreemde en onaangename verschijnselen voordoen. Nee: dit hoeft niet te betekenen dat je terugvalt, of dat je ziekte zelfs verergert. Het kan een natuurlijk gevolg van je ontgifting zijn – en kan eigenlijk zelfs betekenen het dat de middelen die je toepast om je kanker te bestrijden bezig zijn te werken!

Wel is het zaak om er op te letten dat de verschijnselen niet te erg worden. Je lichaam en geest moeten het proces van ontgifting tenslotte wel aankunnen. Dus is de raad:

– Drink veel gefilterd water.

– Neem voldoende rust.

– Neem zo mogelijk een ontgiftend bad – of voetbad (zie Baden/Hydrotherapie onder het Hoofdje “Ontgiften” hier links).

– Als je last hebt van de lymfeklieren (of nieren of lever) kijk dan onder het Hoofdje “Ontgiften” bij het subhoofdje “Reinigen van lymfe, nieren en lever”.

– En tenslotte nog een goede raad die ik steeds weer tegenkom en hierbij doorgeef: welke kuren of kuurtjes je ook doet, en welke supplementen en vitaminen je ook neemt – als het te heftig wordt, als je overal pijn krijgt en je ellendig voelt, doe dan een stapje terug. Halveer bijvoorbeeld de dosis, en kijk hoe het uitwerkt. Helpt het niet – halveer dan nog een keer. Helpt het wel, hou dan een aantal dagen die lagere dosis aan, en voer het dan langzaam weer op. Wat je ook doet: stop niet helemaal met een kuur of kuren uit schrik voor de effecten. Bedenk: dit is een teken dat er iets werkt! Het zou jammer zijn om dan helemaal te stoppen, juist nu het duidelijk werkt.

Zelf bedacht ik me zo af en toe: “ik had ook aan het chemo-infuus kunnen liggen – dat was nog veel en veel erger” – en dan was het ineens niet meer zo moeilijk allemaal!