Essiac thee

Hoewel Essiac thee her en der wordt aangeraden op het internet als totale kanker-kuur, raden experts het niet als zodanig aan voor mensen met meer ernstige kanker dan stadium I (en dan nog is dit best wel weinig – doe er als je dat per se wilt toch maar dieet bij – minimaal). Maar, dit gezegd hebbende, Essiac Thee is volgens zeggen een prima middel voor zowel het verkleinen van tumoren als het versterken van het immuunsysteem: kanker alternatief genezen met kruiden!

Essiac thee is een recept van de Canadese Ojibwa-indianen. In 1922 ontdekte een Canadese verpleegster, Rene Caisse, bij een oudere vrouw littekens op de borst. De vrouw vertelde dat zij borstkanker had gehad, maar was genezen door een Indiaanse medicijnman – die haar het recept gaf voor een kruidenthee. De vrouw gaf het recept door aan Rene Caisse – die er vervolgens heel veel mensen mee genas.

Essiac thee bevat de volgende kruiden.

       Grote Klis (Arctium Lappa)

       Schapenzuring (Rumex acetosella)

       Rode Iep (Ulmus Fulva)

       Russische Rabarber (Rheum palmatum)

–       Witte Waterkers (Nasturtium officinale)

–       Gezegende Distel (Carduus Benedictus)

–       Rode Klaverbloesem (Trifolium pratense)

–       Bruinalg (Laminaria digitata)

De eerste vier zijn het basis-recept, de overige vier zijn latere toevoegingen (en dan vaak onder de naam Flor Essence).

Ik heb Essiac-thee kruiden van http://www.cloudstrust.org/  dat is 4 kruiden – het basisrecept.

 

Hier volgen twee recepten – allereerst voor zelf kruiden mengen, dan voor het maken van de thee via kruiden besteld bij Clouds Trust (kosten 10 £ – te betalen als vrijwillige donatie – kan gewoon via je bank zonder credit card).

De flessen zijn lastig te kopen, het beste zijn bruine glazen flessen, ik zag ze bij http://www.allis.nl/nederlands/producten/producten.php?cat=verpakking – maar je kan ook de apotheek proberen.

ESSIAC-THEE 1 – zelf kruiden mengen

480 gram grote klis (klit)-wortel, grof gehakt (maat: klein doperwtje) (53%)

320 gram schapenzuring-kruid, gemalen als poeder (36%)

80 gram rode-iep-bast, gemalen als poeder (9%)

20 gram Russische rabarber, gemalen als poeder (2%)

Al deze ingrediënten goed mengen en bewaren in een goed gesloten glazen pot op een donkere en droge plek.

Om de thee te maken nemen we telkens iets van dit mengsel:

Neem 30 gram van het kruidenmengsel op 1,5 liter kokend water. (Je houdt dan ongeveer 1 liter over door verdampen). Kruiden langzaam in het water toevoegen.

Laat 10 minuten doorkoken met deksel op de pan (geen aluminium pan nemen).

Laat vervolgens ‘n nacht staan op ‘n heet gemaakt warmteplaatje (maar niet laten doorkoken, kooktoestel uit), deksel op pan (8 à 12 uur laten staan dus).

Verwarm het mengsel in de ochtend opnieuw tot net onder het kookpunt (NIET weer koken).

Laat vervolgens een paar minuten staan.

Giet daarna door een redelijk fijne zeef in (liefst gesteriliseerde = in kokend water doen) in glazen (weck)fles(sen), erg goed zijn van die bruine apothekersflessen als je ze kan vinden, deksel er stevig op en laat staan om af te koelen (eventueel in bak met lauw-warm water zetten om afkoelen te bespoedigen). (Je kan kan ook lege jampotten e.d. gebruiken – glas moet tegen de hitte kunnen). Bewaren op een donkere koele plaats. Als de fles weer is geopend bewaren in de koelkast. De zeef mag niet te fijn zijn want dan verlies je de rode iep bast (dat kan je controleren: de thee moet een beetje a.h.w. “glibberig” zijn – is ‘t dat niet, dan ben je de iep kwijt).

Dosering: Hoeft niet heel precies zeggen sommigen. Ik kreeg mee 2x daags zo’n 60 ml (is zegge zo’n 2 cm in een glas). Voor mensen die niet ziek zijn is 1x genoeg, en zelfs misschien maar 30 ml. Maar ernstig zieke mensen mogen proberen de dosis te verhogen – gewoon voorzichtig proberen.

ZIE HIERONDER: er zijn andere meningen over de dosering!

Het onderste uit de fles in meestal drab: stil laten staan dus, dit mengsel, en voorzichtig afgieten, maar de drab niet mee-gebruiken. Ik las trouwens ergens dat je de drab kan gebruiken in compressen op pijnlijke plekken – geen idee of dat werkt, maar altijd te proberen!

Aan dit recept is later dus toegevoegd: witte waterkers, bruinalg, gezegende distel en rode klaver. Hiervan heb ik niet de verdere gegevens. Volgens veel Essiac-deskundigen zijn deze toevoegingen ook niet nodig…

N.B.: Bij Essiac recept 2 is de dosering maar de helft! 30 ml per dag maximaal. Ik heb met die Clouds Trust  nog speciaal contact opgenomen om te vragen of 30 ml per dag echt genoeg was. Volgens hen wel. Eventueel mag je in een cyclus van 2 maanden (dan moet je een week stoppen) aan het begin een week lang 60 ml nemen, als “boost”, maar de rest van die 2 maanden echt niet meer dan 30 ml. Ik heb 60 ml boost geprobeerd, en werd beroerd – dus mijn ervaring is echt 30 ml!

ESSIAC-THEE 2 – genoeg maken voor 1 maand

Dit is het recept vertaald vanuit Engels voor de zakjes kruiden die je kan kopen (genoeg voor 1 maand) bij http://www.cloudstrust.org/

Als je hier bestelt, krijg je een heel klein zakje. Het lijkt te weinig, ik heb ze nog gebeld, maar het is echt genoeg. Het werkt zeg maar als homeopathie: weinig is okay…

Nodig:

Een emaille of stalen of hittebestendige glazen pan met goed-sluitend deksel

Een hittebestendige glazen maatbeker

Een stalen zeef

1 stalen lepel om te roeren

1 stalen pollepel om thee uit pan te scheppen – evt.

Flesjes van hittebestendig donker glas met goed sluitende hittebestendige sluiting (eventueel drogist of apotheek – of http://www.allis.nl/nederlands/producten/producten.php?cat=verpakking) . Je kan nemen 5 flesjes van 300 ml, of 3 flesjes van 500 ml (in totaal heb je dan 1,5 liter thee – waarschijnlijk wordt het wat minder door verdamping).

Steriliseer de pan, sluitingen, zeef en lepels: kook in water 10 minuten met deksel er op.

Steriliseer de flesjes en maatbeker eveneens door ze in water te koken, of door ze in de oven te verwarmen: 150˚C gedurende 20 minuten.

Je kan ook steriliseer-middel voor babyflesjes gebruiken om alles steriel te maken – maar dan moet alles wel minstens 3x afgespoeld worden met afgekoeld gekookt water.

De thee maken

Giet 1,5 liter gefilterd of flesse-water in de pan, breng aan de kook en voeg de kruiden toe.

Laat met deksel op de pan 10 minuten zachtjes door koken.

Neem pan van het vuur en roer goed met de lepel.

Laat thee afkoelen in de pan, deksel goed er op, gedurende 10 à 12 uur.

Daarna de thee opnieuw verwarmen, tot er stoom af komt, MAAR NIET OPNIEUW KOKEN.

Zeef dan de thee door de zeef in de maatbeker (of schep in maatbeker met pollepel). Niet door een filter doen – moet zeef zijn!

Giet de gezeefde thee in de flessen. Op de bodem kan zich wat drab afzetten, dat is okay.

Doe de flessen goed dicht met de sluitingen.

Koel flessen snel af door ze in ‘n bak met lauw-warm water te zetten (niet koud!).

Zet de flessen zodra ze zijn afgekoeld in de ijskast.

Dosering

Voor geneeskrachtige werking: 30 ml thee per dag innemen met 60 ml heet water – langzaam met kleine slokjes opdrinken. Als onderhoudsdosis: 15 ml thee per dag. Voorzichtig afgieten uit de fles: drab in de fles laten. 30 ml is ongeveer een eierdopje vol,

Drink de thee op een lege maag. Eet niet één uur vóór, en twee uur ná het drinken van de thee. Het makkelijkst is waarschijnlijk vóór het slapengaan.

Neem de thee niet samen met andere medicamenten of supplementen.

Overig

Neem na 2 maanden gebruik van de thee een week pauze: dat versterkt de werking van de thee.

Van de drab onderin de fles kan je zoals ik hierboven al zei compressen maken voor op pijnlijke en gekwetste lichaamsdelen (giet op een doek en leg op zere plek).

ESSIAC THEE –  kruiden in Nederland

Via de website http://www.essiacthee.nl kan je sinds kort ook kruiden in Nederland kopen voor het zelf zetten van Essiac thee. Hier gebruikt men het recept met de 8 kruiden – en men raadt een hogere dosering aan. Bijzonder van dit adres is dat ze ook zaden verkopen!

ESSIAC THEE – kant-en-klaar

Je kan Essiac thee ook kant-en-klaar bestellen, maar je komt dan wel een stuk duurder uit! Bijvoorbeeld:

http://www.vitexnatura.com/c-336656/essiac-thee/

ESSIAC-KRUIDEN ALS SUPPLEMENT

Ook interessant: de vier Essiac-kruiden + Cat’s Claw (5 ingrediënten dus) in capsule-vorm. Te koop bij Henk Fransen: http://henkfransen.nl/product-informatie-yes-herbal/  Van harte aangeraden!