LDN

Endorfine is een hormoon dat heel veel doet in ons lichaam. Het maakt dat we ons beter voelen, dat zeker. Endorfine beschermt verder onze hersenen, helpt bij pijn, stimuleert cellen zich te herstellen, reguleert de hormoonhuishouding (waaronder insuline!), werkt op de motoriek. Zelfs de ademhaling, de bewegingen in slokdarm, maag en darm, het gezichtvermogen tot en met het verouderingsproces aan toe worden gunstig beïnvloed. En… ja zeker, endorfine speelt een rol bij de strijd van het lichaam tegen kanker.

Hoe komen we dus aan meer endorfine? Mensen proberen het met het eten van zoetigheid, chocolade, en zelfs alcohol en drugs… maar ja, dat doet allemaal meer scha dan goed. Dus wat dan?

In de 70-er jaren ontdekte men Naltrexone als hulpmiddel om af te kicken voor mensen die wat al te veel met alcohol en drugs probeerden die endorfine te verkrijgen. Hoe het werkt: Op onze cellen (ook in de hersenen) zitten “receptoren” – van eiwit gemaakte ontvangers van endorfine. Wat Naltrexone deed en doet is op de cellen die ontvangers voor endorfine uitschakelen. De cel geeft dan ons lichaam het signaal: “help, er is te weinig endorfine” – waarna het lichaam snel endorfine gaat aanmaken. Gevolg: meer endorfine dan gebruikelijk, en dat kan helpen!

Nu zou Naltrexone in de hoge dosis die men verslaafden gaf – 50 mg – niet geschikt zijn voor algemeen gebruik. Maar in de 80-er jaren ontdekte men dat dit middel in een véél lagere dosis (3-4,5 mg) voor iedereen een enorme oppepper van het immuunsysteem is. En dat is dus die LDN, Low-Dose Naltrexone (gewoon een lage dosis van dat spul).

Inmiddels is de lijst van kwalen waarvoor LDN een oplossing – of althans verbetering – blijkt te bieden oneindig lang. Zo zijn er successen met MS, Artritis, Parkinson, ME, alzheimer, allerlei auto-immuunziekten (zelfs soms ALS naar het schijnt) en… KANKER! Volmaakt? Nou nee, dat is niks, dat weten we wel. Maar de resultaten zijn veelbelovend – eigenlijk bij alle kwalen waarbij het immuunsysteem een belangrijke rol speelt. Een vriendin van mij met MS is inmiddels razend enthousiast over LDN – ze heeft verbeteringen – waar die officieel onmogelijk zijn. Kijk, dat geeft hoop. Persoonlijk ken ik ook al diverse kankerpatiënten die LDN zijn gaan gebruiken – tot nu toe in een dosis van 3 mg, dus aan de voorzichtige kant. Over de resultaten kan ik nog niet berichten, zo lang gebruiken ze het nog niet – zodra ik meer weet zal ik het melden, uiteraard. En ook over mijn eigen ervaring – want ik ben nu nèt begonnen, en kan er dus helemaal nog niets over zeggen. Maar mijn immuunsysteem kon wel een zetje gebruiken, dus ik dacht: vooruit maar, proberen…

Veel bijwerkingen schijnen er trouwens niet te zijn – en over ernstige bijwerkingen heb ik nog niets gehoord.

Let op: LDN mag niet gebruikt worden samen met pijnstillende/verdovende medicijnen zoals codeïne, morfine e.d. Mensen met orgaan-transplantaten mogen LDN niet gebruiken, alsmede enkele zeldzame soorten hersentumoren – kwestie van navragen bij een natuur-arts dus. Mensen met schildklierproblemen die hiervoor medicijnen gebruiken moeten een zeer lage dosering aanhouden (en kunnen vaak na korte tijd met hun medicijn stoppen, dus in de gaten houden!).

Hoe kom je aan LDN

Natuurlijk weer zo’n middel dat niet zo makkelijk te krijgen is, maar het moet te doen zijn. Er zijn apotheken in Nederland die het leveren: http://www.apotheekgalilea.nl/nl/ldn-low-dose-naltrexone en http://mierlohout.nl/index.html. Hiervoor heb je wel een recept nodig. Misschien wil je huisarts meewerken (het middel is niet verboden maar wel vaak onbekend). Of bezoek anders een natuur-arts or orthomoleculair arts en vraag daar een recept.

Verder heb ik na enig zoeken een adres gevonden dat LDN levert zonder recept: http://www.buylowdosenaltrexone.com    Hoe betrouwbaar dit adres is weet ik niet, ik onderzoek dat nog.

Filmpje over LDN

Dit filmpje komt uit Noorwegen. Engels ondertiteld. Het gaat hier vooral over MS, maar kanker wordt ook genoemd:   http://www.tv2.no/a/5316228