Zuurstof

Kankercellen gedijen slecht in een zuurstofrijke omgeving, dat is algemeen bekend. Het is dus zaak om zo veel mogelijk zuurstof in je lichaam te krijgen – logisch toch…. Dat betekent volgens veel mensen: zo veel als mogelijk buiten zijn, lekker diep ademen als je dat kan, zo mogelijk wandelen voor wie de energie heeft…

Over dat “lekker diep ademen” zijn trouwens de meningen verdeeld. Over het algemeen is dàt het advies, maar persoonlijk heb ik er vaak moeite mee gehad. Als diep ademen bij mij al lukt in benauwde tijden, dan is het even lekker op het moment zelf. Maar meteen daarna is de benauwdheid dan terug, en vaak nog heftiger. Oefeningen hielpen bij mij nooit – het leek er allemaal erger van te worden. Het lekkerst is het voor mij altijd geweest als het ademen vanzelf ging – zonder dat ik er aandacht aan gaf. Het is deze ervaring die maakt dat de Buteyko methode mij aanspreekt. Enfin, lees maar hier verderop onderaan bij het hoofdje Buteyko.

___________________________________________________________________________________________

ZUURSTOF IN FLESSEN

Zuurstof is ook in flessen te koop (http://www.thuistesters.nl/catalogsearch/result/index/?p=3&q=zuurstof). Ik ken iemand die dit doet en hij vindt dat hij er baat bij heeft… Zelf twijfel ik hier nog over…

___________________________________________________________________________________________

KO7 STABILIZED OXYGEN

Verder kreeg ik een tip over KO7 stabilized Oxygen, potassium based supplement (potassium = kalium). Ik weet niet of dat werkt, ik vermoed van wel… Ik heb me hier verder nog niet in verdiept.

___________________________________________________________________________________________

PERSOONLIJKE LUCHTREINIGER

Zelf gebruik ik sinds kort een “persoonlijke luchtreiniger” – dat reinigt de lucht om je heen d.m.v. ionen, en beschermt tegelijkertijd tegen elektromagnetische straling. Ook misschien een idee – vooral voor wie, zoals ik, een probleem heeft met de longen. http://www.lanaformwinkel.nl/lanaform-personal-air-purifier-luchtreiniger.html?gclid=COHYm-eW6bkCFTIQtAodzCMACQ

Je kan voor thuis natuurlijk ook een grotere ionisator aanschaffen. Ze zijn te koop vanaf zo’n 40 euro (dan moet je goed zoeken), maar vaak loopt het bedrag tot in de honderden.

___________________________________________________________________________________________

WATERSTOFPEROXIDE

Zelf gebruik ik verder bij perioden dagelijks een beetje H2O2 (waterstofperoxide). Dit is wat ik doorkreeg via internet: Koop (Tendo) waterstofperoxide 3% (food-grade) – gewoon bij de drogist of apotheek – en doe ’s avonds 3 uur nadat je voor het laatst iets hebt gegeten 5 druppels in een glas water (een glazen glas, geen plastic) – drinken en daarna niet meer eten voorlopig. Als je ’s nachts wakker wordt kan je nog een glas nemen – als je maar niet kort daarna iets eet. Experimenteer niet met hogere doses waterstofperoxide – het is link spul. Eventueel kan je ook een kopje waterstofperoxide 30% (ook food-grade) in een vol bad gooien en dan een half uurtje daar in zitten… dat brengt ook wat extra zuurstof in het lichaam. (Trouwens: ook wat minder in een voetbad werkt prima).

Er zijn verder ook bij waterstofperoxide verdeelde meningen. Sommige mensen durven veel meer druppels waterstofperoxide te nemen dan hier vermeld. Persoonlijk blijf ik voorzichtig, maar er zijn mensen die doorheen de dag wel komen tot 30 druppels of meer – en die zijn zelfs niet zo voorzichtig met eten kort daarna. Wel, ieder moet maar doen wat hem of haar goed dunkt. Ik blijf voorzichtig…

___________________________________________________________________________________________

OZONWATER

De relatie tussen zuurstof en kanker wordt duidelijk in beide op deze website gepresenteerde theorieën over kanker. En het is ook aangetoond in wetenschappelijke experimenten dat er een relatie is tussen de hoeveelheid zuurstof in het bloed, en het vermogen van kanker om zich te verspreiden door het lichaam. Kortom: hoe meer zuurstof, hoe minder kan de kanker zich uitbreiden.

Ozon (en hier heb ik het over ozonwater) is een goede maner om zuurstof in je lichaam te krijgen.

Let wel, ozonwater brengt niet genoeg zuurstof in je bloed om je te genezen – maar… het helpt wel, en het ondersteunt zo de andere dingen die je doet om je kanker te stoppen.

Deze behandeling is ook een vorm van detox, omdat gifstoffen en afvalstoffen worden geoxideerd, en dat maakt dat veel bijwerkingen van ontgifting worden verlicht (Herxheimer effect, zie Hoofdje links).

Ben je in het gelukkige bezit van een bubbelbad en zit je ruim in je geld, dan kan je in het bad een ozonator installeren (kosten ca. € 200,–) – en lekker in ozonwater gaan zitten. http://www.bubbelkoning.nl/ozonator.html

Je kan ook gewoon een ozon generator kopen

Ozon generator http://www.ozon.aquatechnic.nl/ozon_water_lucht_generator%20.html

Oxygen generator met Zuurstof diffusie fles (€ 50,–)

http://www.watershop.aquatechnic.nl/index.php?item=zuurstof-water&action=page&group_id=25&lang=NL

Een HEEL goedkope manier voor het maken van ozonwater is een LUCHTSTEEN. Dit is standaard voor een aquarium, dus te koop in aquariumzaken. Google ook op “luchtsteen”. Waarschuwing: kijk wel even of de luchtsteen niet wordt gecombineerd met aluminium – dat wil je niet hebben.

Let op: ozonwater moet meteen gedronken worden. Bijv. gemaakt met luchtsteen: maken met zo koud mogelijk water, steen ca. 20 minuten minimaal er in, dan steen er uit halen en meteen drinken. Het water wordt weer “gewoon” na zo’n minuut of 2!

___________________________________________________________________________________________

Waarschuwing: Mensen met longkanker, longemfyseem, astma of andere aandoeningen waarbij de longen verstopt kunnen raken met slijm en vocht, moeten geen ozonwater gebruiken. De ozon kan namelijk enige verstopping van de luchtwegen veroorzaken, of bestaande verstopping verergeren. Deze patiënten kunnen wel ozonwater gebruiken dat enige tijd is blijven staan – de ozon trekt er dan uit (mits je wel ophoudt met het ozon-proces natuurlijk). Het “oude” ozonwater is namelijk ook goed als extra gezuiverd water!

___________________________________________________________________________________________

VETTEN

Verder spelen de juiste vetten een grote rol bij de zuurstofhouding van de cellen. Het Budwig-dieet en Budwig-papje zijn goede middelen om zuurstof naar de cellen te krijgen. Heel eenvoudig!

___________________________________________________________________________________________

BUTEYKO

De Buteyko methode werd uitgevonden door een Russische arts Buteyko genaamd. De methode is allereerst bedoeld voor astma-patiënten en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen. Maar omdat het ook een methode is om te zorgen voor meer zuurstof in het lijf en naar de cellen, noem ik de methode hier ook. Ik vond toruwens ook enkele aanbevelingen op internet over Buteyko en kanker!

De Buteyko methode gaat over rustig en ontspannen ademhalen – en NIET diep. Hè, wat? Ik zei het hierboven al: lekker diep frisse lucht inademen is toch wat we allemaal leren? Er zijn zelf cursussen voor. DIEP ademen vanuit je buik… Toch propageert deze methode precies het omgekeerde, en eerlijk gezegd vind ik het wel interessant. Ik heb zelf wel eens gemerkt dat, als ik bijvoorbeeld een hoge trap op wil bij een station, de beste manier is om tijdens het trap-op-hollen mijn adem in te houden en dan snel in één drafje naar boven te te gaan. Halverwege stoppen en dan diep ademen, maakt dat ik doodmoe word en het einde van de trap nauwelijks haal. Dat zijn zo de dingen die je leert als je longkanker hebt – althans, zo werkt het bij mij.
Ik ben nooit iemand geweest die graag ademhalingsoefeningen deed. Tijdens mijn leven zijn er allerlei lieden aan me voorbij getrokken die mij wilden leren beter adem te halen. Meestal vanuit mijn buik, en dan moest ik bewust ademhalen en zo. Het gevolg was altijd dat ik meteen zowat stikte van de benauwdheid. Ik heb toen maar besloten dat dit niets voor mij was – maar ik had wel het gevoel dat ik “dus” iets fout deed op dat gebied.
Hier komt ineens een methode die zegt dat je minder en heel “klein” zou moeten ademen… HOE ZIT DIT?
Wat ik er van begrijp is dat je door DIEP te ademen NIET méér zuurstof binnenkrijgt, maar juist mìnder. Ja – minder. Denk maar aan hyperventilatie: als je dat ooit hebt gehad weet je, dat hoe meer je dan naar lucht snakt en hapt, des te benauwder je ’t krijgt. Als je dan in een zakje blaast en die zuurstofarme lucht weer inademt – gaat het alras beter. Zoiets schijnt hier ook te werken.
Buteyko zegt dat als je veel en diep ademt, je rode bloedlichaampjes juist weinig zuurstof loslaten. Als je MINDER ademt, krijgen je cellen dus juist MEER zuurstof. Dat ligt aan de CO2 – die nota bene best belangrijk is volgens Buteyko (en daar horen we normaal niet veel over). Het werkt zó: Bij het inademen stroomt zuurstof de longen in en bindt zich aan de hemoglobine in de rode bloedlichaampjes. Het bloed vervoert dan de zuurstof naar de andere organen (cellen) in het lichaam. Hier aangekomen komt de zuurstof los van de hemoglobine en wordt verbruikt. Er is echter voldoende CO2 nodig in je lijf om de zuurstof van de hemoglobine los te koppelen en naar de cellen te vervoeren. Vandaar het belang van CO2! Zonder voldoende CO2 blijft de binding tussen zuurstof en hemoglobine te sterk en kan de zuurstof dientengevolge moeilijk bij de cellen komen.

Wel, ik zou zeggen dat dit de moeite van het onderzoeken of uittesten waard is. En er zit een soort logica in.
Toch vond ik het best vreemd hoor – het was zo anders dan ik gewend was. Maar toen ik een boekje er over lasm stond daar meteen iets in dat me wel aansprak. Als je kerngezond bent is je ademhaling nauwelijks te horen – heel zacht en oppervlakkig. Maar bij zieke mensen is de ademhaling een heel gebeuren, allerlei geluiden zijn waarneembaar – en hoe zieker, hoe erger dat wordt. Licht ademen is dus een teken van gezondheid.

Door de neus ademen is een belangrijk punt bij Buteyko. Ik zag een eenvoudige oefening op YouTube. Rustig en licht ademen – altijd door de neus, nooit door de mond. Dan 4 tellen neus en mond dichthouden – dan weer licht ademen – dan weer 4 tellen dichthouden enz. Tussendoor zo licht ademen als een muisje. Als dat slecht lukt, kijk dan naar boven (rol je ogen naar boven) – dat maakt dat je lichter gaat ademen.

Van een maatje (dank Evan en Petra) kreeg ik onderstaande beschrijving over werken met Buteyko.

Als je met buteyko of buteyko gerelateerde oefeningen bezig gaat, dan kom je erachter dat al zeer snel een warm gevoel ontstaat. Handen en voeten worden ook weer warmer en ook een verstopte neus is binnen 1 tot 2 minuten weer helemaal geopend.
Het co2-gehalte stijgt, en hierdoor worden de luchtwegspiertjes in de neus ontspannen zodat je weer helemaal vrij door je neus kunt ademen.

Als je ’s morgens na het wakker worden een verstopte neus hebt, of bijvoorbeeld snurkt, dan is dat dus een teken dat je ’s nachts teveel (en waarschijnlijk ook door je mond) ademhaalt.

Een simpele test om te kijken of je teveel ademhaalt (en dus 24/7 tekorten aan zuurstof in je cellen hebt!) is de controlepauze (CP):

Ga rustig en ontspannen op een stoel zitten. Na een rustige en ontspannen uitademing (door de neus) knijp je je neus dicht. Zodra je de eerste aandrang voelt om weer te gaan ademen, laat je je neus weer los en haal je weer rustig adem. De tijd dat je comfortabel (dus zonder stress) kunt stoppen met ademhalen tot het moment dat je je neus weer loslaat noemen we de controle pauze. Als je na het meten van je CP diep moet ademhalen om te herstellen heb je fout gemeten. De CP vraagt geen wilskracht en kost geen enkele inspanning.

De meeste Buteyko-therapeuten gaan ervan uit dat een CP van minimaal 45 seconden gezond is. Buteyko zelf ging er echter van uit dat 60 seconden de norm voor een gezonde ademhaling was. Als je dus een CP hebt van 15 seconden betekent dit dus dat je 3 tot 4 keer teveel ademhaalt. Je ademt dan dus voor 3 of 4 personen tegelijk!

Het gemiddelde ligt rond de 15-20 seconden. Bijna iedereen lijdt dus (onbewust) aan hyperventilatie. De Buteyko-methode heeft al vele duizenden mensen genezen van astma en vele andere aandoeningen. Binnen een week oefenen neemt de behoefte aan bronchiën verwijderende middelen al met gemiddeld 90% af.

Het mag echter duidelijk zijn dat niet alleen voor astma patienten een gezonde ademhaling belangrijk is. Volgens Dr Artour Rakhimov (http://www.normalbreathing.comkunnen bijvoorbeeld kanker en een CP van 40 seconden of meer ONMOGELIJK samen gaan.

Je zult echter flink wat moeten oefenen voor je weer een normale rustige ademhaling hebt. Beetje bij beetje zul je je lichaam moeten laten wennen aan hogere concentraties co2. Het ademhalingscentrum in je hersenen zal zich dan ook weer aanpassen, zodat dit na verloop van tijd je normale automatische ademhaling wordt en je dus 24 uur per dag kunt genieten van voldoende zuurstof in je cellen.

Voor je gaat beginnen met ademhalingsoefeningen is het belangrijk om het kleine en goedkope boekje “leef gezond, adem rustig” te lezen. Verder is http://www.normalbreathing.com een zeer goede website om je eens een aantal uurtjes in te lezen. Om de Buteyko-methode echt onder de knie te krijgen is het misschien handig om een cursus te volgen. In een paar cursusdagen leer je dan precies hoe je deze methode kunt toepassen. Het nadeel hiervan is dat het nog best prijzig is.”

Buteyko oefeningen…

 

___________________________________________________________________________________________

LITERATUUR

Zie over zuurstof ook de theorie over kanker van Brian Peskin (“Het verzwegen verhaal over kanker” ISBN: 9789079872435 , en het boek van Ard Pisa (“Wat Angelina niet wist over kanker, maar wel had moeten weten” ISBN: 9789079872640. Beide boeken van uitgeverij Succesboeken (Zie Succesboeken.nl).