Vitamines, mineralen

Waarschuwing. Er zijn heel wat vitaminen en en supplementen die worden aanbevolen tegen kanker. Veel zijn sterke anti-oxidanten. Als je het Budwig-papje eet (sterk aanbevolen), moet je zorgen dat er altijd minstens 4 uur zit tussen het nemen van deze vitaminen/supplementen en het Budwig-papje – ze heffen elkaar namelijk op – en dat zou jammer zijn. Ook zijn er enkele kuren/kuurtjes waarbij het nemen van vitaminen/supplementen eveneens sterk wordt ontraden. Ik zal dat bij die kuren/kuurtjes steeds vermelden!

Voor kankerpatiënten in elk geval aangeraden: dagelijks een multivitamine met vitaminen en mineralen van goede kwaliteit. Neem de vitaminen in bij de maaltijd!

VITAMINEN

A Vitamine A is geen kuur op zich, maar schijnt wel een rol te spelen in het hele verhaal rond kanker, o.a. als versterker van het immuunsysteem. Vitamine A zit o.a. in zacht eigeel (vandaar dat zacht gekookte eitje dat ik aanraad bij dieet), maar ook in wortelen (!), broccoli, zoete aardappelen, groene bladgroenten, alsmede in vele soorten hel gekleurd fruit. Allemaal dingen die in het dieet staan gelukkig! Vitamine A schijnt ook te beschermen tegen longkanker.

In je dagelijkse multivitamine zit over het algemeen genoeg van de meeste vitaminen van het B-complex.

B3 – Vitamine B3 wordt soms gecombineerd met Vitamine C als een kanker-kuur op zich. B3 heeft in elk geval invloed op het DNA, dus het is zeker aan te raden er op te letten dat je multivitamine ook B3 heeft (dat is niet altijd het geval).

B17 – Vitamine B17 is een verhaal op zich. Zie in de kolom aan de zijkant het Hoofdje “Ondersteunende therapieën/supplementen” subhoofdje “Amygdalin, B17, laetrile, abrikozenpitten”

C Aangeraden wordt een dosis van 3 tot 40 gram per dag (!) – verdeeld over de dag. Vitamine C is een kanker-kuur op zich! Wordt zelfs per infuus gegeven aan kankerpatiënten, met goed resultaat. Gebruik dus ruim een goede Vitamine C poeder. En wil je meer proberen: zie dan ook het Hoofdje aan de zijkant “liposomale Vitamine C”.

D (en met name D3) is belangrijk voor kankerpatiënten. Krijgen we door zonlicht (dus elke dag een poosje in de zon, zonder crêmes en zo). Verder te krijgen als supplement. Neem minimaal 1000 IU (international units) per dag – (maar het mag volgens sommigen ook heel wat meer zijn – er zijn rapporten die 4000 tot 10.000 IU aanraden voor kankerpatiënten… echter, de meningen zijn hierover verdeeld. Ik neem 1000 IU).

E Vitamine E geeft een “boost” aan het immuunsysteem en beschermt de cellen. De meeste vitamine E is van één enkele soort – er bestaan echter 8 soorten! Aangeraden wordt door sommigen voor kankerpatiënten om alle 8 soorten te nemen – dus: Vitamine E-complex. Ik vond het op internet bij http://www.smeetsengraas.nl/jarrow-formulas/famile.php  – maar er zullen wel meer adressen zijn.

F Vitamine F is een term om essentiële vetzuren aan te duiden. Bij een goed kankerdieet – met het Budwig papje e.d. – zit het daarmee wel goed.

K Volgens de Amerikaanse gezondheids-goeroe Dr. Joseph Mercola is vitamine K1 en K2 zeer effectief tegen kanker. Te nemen in combinatie met vitamine D3 – en met vet, want dat is nodig voor de opname in het lichaam. Synthetische vitamine K wordt afgeraden. Vitamine K2 heeft bewezen goede resultaten met name bij alle vormen van longkanker, maar ook bij lever- en prostaatkanker.

Ik vond elders wel een waarschuwing over Vitamine K: een te hoge dosis kan bloed-propjes veroorzaken, zo zei men, dus wees voorzichtig.

Vitamine K komt voor in de meeste koolsoorten, spinazie, sla en andijvie.

SALVESTROLEN

Salvestrolen is een verzamelnaam voor stoffen die van nature voorkomen in planten, en dus in onze groenten en fruit. Omdat salvestrolen echter bitter smaken, zijn planten tegenwoordig veelal zó gekweekt dat er geen salvestrolen meer in zitten. En dat is jammer, van van salvestrolen is nu net aangetoond dat ze selectief tumorcellen doden! Salvestrolen zijn een anti-kanker middel.

Salvestrolen komen wel voor in biologische producten, en met name in:

GROENTEN: groene groenten, artisjokken, asperges, waterkers, rucola, alle koolsoorten, pepers, avocado, gekiemde sojabonen, wilde wortelen, selderie, komkommer, spinazie, pompoen, courgette, aubergine, knoflook.

En FRUIT: rode vruchten, olijven, bessen, druiven, appels, aardbeien, pruimen, vijgen, frambozen, mandarijn, sinaasappel, moerbei, peer, meloen, ananas, mango.

Het is mogelijk om salvestrolen als supplement toe te voegen.

Ik vond een eenvoudige soort bij: http://www.vitavitaliteit.nl/322-vitals-salvestrol-shield-60-capsules-8716717001514.html

Voor nog betere superenzymen: http://www.deonlinedrogist.nl/advanced_search_result_v3.php?keywords=salvestrolen

Voor meer info zie: http://www.salvestrolen.nl/ResearchItem.asp?IDResearch=45

MINERALEN EN ANDERE ONDERSTEUNENDE STOFFEN

Alfa-liponzuur

Dit is een zeer sterke anti-oxidant, en beschermt de cellen. Alfa-liponzuur is ook goed tegen diabetes.

Bromelaïne

Goed tegen “angiogenesis” (de bloedvaatjes die zich vormen richting tumoren – hun voedingsbron). Bromelaïne zit o.a. in ananas en papaja, maar er zijn ook tabletten bromelaïne (aanrader: iHerb.com). Goed anti-angiogenesis voedsel verder: aardbeien, blauwe bessen, frambozen, kersen, turmeric, artisjok, knoflook, zeekomkommer, granaatappel, tomaten, peterselie, groene thee, citrusvruchen, rode druiven, kaneel, nootmuskaat.

Calcium – kalk

Voor wie een ruime hoeveelheid natriumbicarbonaat neemt als supplement, of wie een kuur volgt met natriumbicarbonaat, is het nemen van calcium niet per se noodzakelijk, zo vernam ik her en der. Maar ook hier zijn de meningen verdeeld.

Aangeraden wordt in elk geval door Cancertutor.com voor kanker-patiënten om coral calcium te nemen – koraal-calcium dus. Te beginnen 3x per dag gedurende de eerste week, dan 6 weken 2x per dag, en tenslotte voor onderhoud 1x per dag.

Maar voor ieder andere kankerpatiënt is op elk moment het nemen van extra kalk een must, dit in combinatie met vitamine D. Samen maakt dit het lichaam behoorlijk basisch. Calcium is geen “kuur op zich”, maar wel een belangrijke toevoeging.

Enzymen

Enzymen maken allerlei noodzakelijke chemische reacties in je lichaam mogelijk. Het zijn dus een soort hulp-stoffen, belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam, en vooral je spijsvertering.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband bestaat tussen kanker en een laag enzymen-niveau. Al rond 1900 was bekend dat sommige enzymen zelfs kankercellen konden vernietigen.

De moderne mens heeft vaak te weinig enzymen – vooral omdat we te weinig rauw voedsel eten – daar zitten namelijk enzymen in. Het bewerken van voedsel doodt die enzymen, dus er ontstaat een tekort.

Een goed supplement met enzymen is dus een prima aanvulling op de voeding voor kankerpatiënten. En rauw voedsel natuurlijk – dat spreekt. Neem een enzymen-supplement altijd op een nuchtere maag – dan neemt het lichaam ze het beste op!

L-Lysine en L-Proline

Lysine en proline zijn aminozuren – zij worden vaak in combi met vitamine C genomen. Er zijn capsules te koop met lysine/proline allebei – het voorkomt uitzaaiingen – dus absoluut een aanrader. Ene dr. Matthias Rath heeft hiervan een kuur ontworpen: 2000 mg vitamine C, 2000 mg L-Lysine, 700 mg L-proline, 250 mg EGCG (krijg je uit groene thee, maar er zit maar 20-25 mg max in een kop – vaak minder. Lastig dus, maar je kan EGCG ook in capsules kopen).

Magnesium

Van magnesium wordt bericht dat het een verjongend effect op het lichaam heeft, en helend en sterkend werkt bij veel ziekten, waaronder zeker ook kanker. Vandaar dat magnesium ook staat bij de behandeling tegen “Cachexia” – de terminale fase van veel kankers. Dat zegt wel iets van de krachtige werking van magnesium. Ook voor kankerpatiënten in een minder acuut stadium dus een aanrader. Over het algemeen wordt geadviseerd een hogere dosis te nemen dan de op de verpakkingen voorgestelde.

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat ons doet slapen. Ons lichaam maakt het zelf in de pijnappelklier. Maar melatonine is méér. Het is een sterke anti-oxidant en uit studies is gebleken dat het ’t leven verlengt van ernstige kankerpatiënten. Nu is het niet zó, dat melatonine een echte anti-kanker kuur is. Daarvoor schijnt het niet krachtig genoeg te zijn. Maar… als je lekker wilt slapen (soms best wel moeilijk als je leeft met zo’n diagnose), en je wilt tegelijk iets doen dat de voortgang van je ziekte vertraagt: melatonine dus…

In Nederland is melatonine is hoge dosis verboden – zeg maar 10 of 20 mg en meer -, behalve op recept (daar hebben we het hier over, niet die kleine tabletjes die je bij de drogist koopt). En zelfs dan is het moeilijk te krijgen. De natuurapotheek in Mierlo schijnt het te verkopen op recept. Wel peperduur, dat ook. In andere landen, zoals USA is het wel gewoon te koop tegen redelijke prijs, maar ze mogen het in Nederland niet leveren. Lieve vrienden in Amerika hebben mij wel eens een paar potje opgestuurd…

(N.B. Waarschuwing: Melatonine is goed bij de meeste soorten kanker, maar gebruik geen melatonine bij de ziekte van Kahler, (non-Hodgkin-)lymfoom, CLL, leukemie, kortom alle immuunsysteem-kankers). Daar werkt het contra!

Moringa

De Afrikaanse moringa-boom bevat zeer veel mineralen, vitaminen en andere gezondheids-bevorderende stoffen. Men zegt dat moringa-capsules een goede vervanging zijn voor multi-vitamines en wat je ook maar slikt. Ik weet niet of dat waar is, maar ik heb wel een vriend die stukken is opgeknapt sinds hij moringa neemt – de meeste van zijn medicijnen (tegen hart- en vaatziekten) heeft hij kunnen afbouwen en zelfs stoppen. Ik ga het ook proberen, als mijn multi-vitamines op zijn…     www.moringaproducts.nl/

Heb je contacten in Duitsland: ik vond een heel voordelige plek om in Duitsland en Oostenrijk moringa te kopen: http://www.hood.de/angebot/46172011/1000-moringa-oleifera-kapseln-usda-organic-eco-zertifiziert.htm

Selenium

Wordt aanbevolen door Jonathan Chamberlain, schrijver van de onverbiddelijke bestseller “Cancer: The Complete Recovery Guide”. De meeste mensen schijnen een tekort te hebben aan selenium – ook in Nederland. Zelf neem ik elke dag een tabletje.

Er is een aardig verhaal over een schapen-boer in Nieuw Zeeland. Hij merkte dat – als de grond was uitgeput door begrazing en allerlei kunstmest – zijn schapen kanker kregen. Niets hielp – tot hij ze naar een andere ongebruikte wei bracht: ze werden beter! Hij constateerde dat gebrek aan bepaalde mineralen en voedingsstoffen waarschijnlijk de oorzaak waren geweest van de kanker – waaronder vooral ook selenium. Enfin, op 39-jarige leeftijd werd deze schapenboer zelf ook ziek: kanker – en al gauw bleek het onbehandelbaar – hij had niet lang meer te leven. Gebaseerd op zijn ervaringen met de schapen, bedacht hij zich dat wat voor de schapen werkte wellicht ook voor hem van nut kon zijn. Zijn kennis als boer kwam hem goed van pas en hij stelde voor zichzelf een mengsel samen van allerlei mineralen en voedingsstoffen. Ook lette hij op zijn dieet. Het resultaat was verbluffend: hij herstelde en werd uiteindelijk 100 jaar oud (en tot zijn 98ste werkte hij nog op zijn boerderij). Zijn supplementen worden tot op de dag van vandaag verkocht en vinden gretig aftrek onder mensen met kanker in Nieuw-Zeeland. Het mengsel is speciaal voor hen samengesteld. Maar als je het ook eens wilt proberen: http://www.healthhouse.co.nz/product/caa. Ik heb het zelf ook korte tijd gebruikt (iemand uit Nieuw-Zeeland stuurde het me toe).

IJzer

Er zijn her en der waarschuwingen te vinden op internet tegen een hoog ijzergehalte voor kankerpatiënten. Het schijnt namelijk dat een teveel aan ijzer in het bloed een gunstige omgeving creëert voor de groei van kankercellen – en dat het dus is af te raden voor kankerpatiënten om extra ijzer te nemen. Tegelijkertijd is ijzer een belangrijk bestanddeel van de hemoglobine in rode bloedcellen – en ijzer helpt als zodanig om zuurstof naar de cellen in ons lichaam te transporteren. Veel te weinig ijzer is dus ook slecht voor kankerpatiënten. Over het algemeen is het dus aan te raden geen extra ijzer te nemen, maar bij verschijnselen van ijzertekort kan het juist weer wel nodig zijn. Tijd voor de huisarts dus! Verschijnselen van ijzertekort zijn: vermoeidheid, zwakte, ontstoken tong, flauwvallen, ademtekort, versnelde hartslag, verminderde eetlust, last van de buik, gevoeligheid voor infecties.

Overigens kan je als je een probleem hebt met ijzer dit waarschijnlijk oplossen met de supplementen chlorella en spirulina: daar zit ook veel ijzer in – en het is een gezonde manier om dit probleem aan te pakken – beter dan ijzer-tabletjes. Bietensap bevat trouwens ook veel ijzer – dat is wellicht ook een oplossing.

Als iemand meer weet over ijzer en kanker houd ik me aanbevolen voor info.

Zeoliet

Zie het Hoofd “Zeoliet” in de balk aan de zijkant. Zeoliet is een stof uit vulkanische as die reinigt van zware metalen – vaak een punt bij kanker.