Kombucha, Kefir
Kombucha is thee gemaakt van een soort zwam – tenminste zo ziet het er uit – eigenlijk schijnt het een korst-mos te zijn. Bij kankerpatiënten vind je tekort aan rechtsdraaiend D-Melkzuur, wat leidt tot gebrekkige celademing, en fermentatie van suiker (en zo leven kankercellen). Kombucha zorgt voor rechtsdraaiend D-Melkzuur – en zolang dat de overhand heeft in ons lichaam is kanker niet mogelijk.
Ook is aangetoond via de urine bij mensen die Kombuchathee drinken dat zij veel gifstoffen uitscheiden – met name zware metalen. Kombucha werkt dus zuiverend.
Men zegt dat Ronald Reagan in 1983 genas van hopeloos uitgezaaide kanker door het drinken van een liter Kombucha-thee per dag. Reagan leefde daarna nog meer dan 20 jaar!
Op de website http://www.alles-is-liefde.nl/kombucha-thee-proeven-bestellen-voor-een-symbolisch-bedrag
kan je òf een afspraak maken voor gratis Kombucha-thee proeven, of je kan daar een zwam bestellen. Zo’n zwam werkt net als een yoghurt-plantje, het blijft aangroeien en je “oogst” intussen steeds je thee. Het is dus een eenmalige uitgave, kosten € 3,50 + € 3,– verzendkosten.
Wat mij betreft een absolute “must”. Ik ben er sinds kort mee begonnen! Ik hoorde dat een liter Kombucha-thee per dag goed zou zijn! Nou is dat laatste niet meteen mogelijk – de kombucha moet minstens zo’n twee weken staan gisten – en toen leek ’t mij nog niet denderend – er zat nauwelijks een nieuwe “zwam” bovenop – dus ik heb ‘m zo’n 3 weken laten staan. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik een liter kombucha – en eer de nieuwe cultuur klaar is duurt weer weken. Dus het gaat langzaam. Wel kan ik een steeds grotere fles gaan nemen – of volgende keer twee of drie flessen – want de kombucha-“zwam” groeit en je kan ‘m dan splitsen. Komt dus op den duur goed (als mijn koelkast groot genoeg is, dat moet ik maar zien ;-). Kant-en-klare kombucha kan je trouwens lang in de koelkast bewaren – zeker zo’n maand of twee. Het is trouwens ook lekker om kombucha en water-kefir te mengen. En… je kan kombucha net als water-kefit een tweede fermentatie laten ondergaan. De kant-en-klare kombucha in een fles/pot doen, fruit of fruitsap er bij, een deksel er op, en zo’n dag of twee op kamertemperatuur laten staan. Lekker! Let wel op met het openen van de pot/fles: door de fermentatie kan het ’t effect geven van een geschud flesje frisdrank! Je kan dit voorkomen door tussentijds de fles/pot even open te doen.
Kombucha-“zwam” in z’n pot
Kombucha recept
Voor het geval je van iemand een stukje kombucha(zwam) krijgt, volgt hieronder het recept. Met dank aan http://komboecha.kefir-online.com/bereiden.html
Handleiding voor de aanmaak van Kombucha
Benodigdheden voor 2 liter
Ingrediënten:
10 gram groene of zwarte thee per 2 liter water
200 gram suiker per 2 liter water
2 liter water
20 cl van de vorige bereiding
Hulpmiddelen:
1 glazen pot met brede opening van minstens 2,5 liter inhoud
1 luchtdoorlatend gaasdoek (eventueel keukenhanddoek)
1 elastiek
Werkwijze:
- Kook 0,5 liter water en voeg de thee toe, laat het mengsel minstens 15 minuten trekken.
- Na het trekken verwijdert men de theebuiltjes of losse thee en voegt men al roerend al de suiker toe.
- Giet 1,5 liter water in de glazen pot met brede opening en voeg het aangemaakte mengsel (0,5 liter) toe. Roer alles om en laat alles afkoelen tot beneden 30°Celsius.
- Leg nu de moederzwam in het mengsel, samen met een beetje van het kombucha-vocht waarin de moederzwam dreef.
- Dek de bokaal af met een luchtdoorlatend doekje en span het doekje om de hals van de bokaal met een elastiek.
- Zet de bokaal met Kombucha op een rustige, warme en donkere plaats (± 21°C).
- Na een gistingstijd van 10 tot 18 dagen is de drank klaar. De drank zou nu een Ph-waarde hebben tussen 4 – 2,5.
- Neem nu de moederzwam en dochterzwam uit de bokaal en spoel ze eventueel af met Kombucha-drank.
- Giet de bekomen drank door een zeef en bewaar de drank in glazen flessen. Zet de flessen koel (koelkast). Drink dagelijks 1 glas van de kant en klare Kombucha.
- Herhaal de handeling van in het begin.
Tips:
- Gebruik schone materialen. Maak de bokaal goed schoon met heet water. Hygiëne is in alle omstandigheden zeer belangrijk. Dus was uw handen en gebruiksvoorwerpen grondig alvorens men begint met de bereiding.
- Vervang deels de suiker v/h mengsel door een gelijke hoeveelheid honing of druivensuiker (glucose).
- Als je kraantjeswater gebruikt, best eerst 10 minuten onafgedekt laten koken. Alle bacteriën worden gedood en het chloor verdampt.
- Als je de moederzwam wenst af te spoelen of schoon te maken doe je dit best met de Kombucha drank zelf. Dus niet spoelen onder de kraan.
- Drinkklare Kombucha heeft een pH van 4 – 2,5. De pH-waarde kan je controleren met pH-strips.
- Zet een glas op de moederzwam, zo voorkom je dat deze gaat boven drijven.
- Gaten in de Kombuchazwam heeft geen invloed om de werking of duidt ook niet op een probleem.
- De dochterzwam heeft een gelijke werking aan die van de moederzwam.
- Het is mogelijk met de drinkklare Kombucha een nieuwe bereiding te beginnen (dus zonder moederzwam). Gebruik dan 1/3 van de vorige Kombucha bereiding.
- De drank moet wat zurig smaken. Voeg wat vruchtensap toe om de drank minder zuur te maken.
- Sluit de bokaal nooit hermetisch af, de Kombucha heeft namelijk zuurstof nodig.
- Vermijd vochtige plaatsen (bad, onder de wasbak, garage,…) en rook van sigaretten, dit werkt schimmelvorming in de hand.
- Als je het kan verdragen, kan je drinkklare Kombucha best drinken op nuchtere maag.
Er zijn verschillende Nederlandstalige boeken over Kombucha beschikbaar. Zij kunnen meer uitleg geven over Kombucha.
KEFIR
Kefir is weer heel iets anders dan kombucha – aan één kant – maar qua bereiding lijken ze op elkaar – en het resultaat heeft ook overeenkomsten. Alleen is kefir eenvoudiger en veel sneller te bereiden. Kefir en kombucha hebben allebei een anti-kanker werking – maar wel op heel verschillende wijze. Kefir zijn een soort kleine brokjes. Je hebt twee soorten: melk-kefir, dat zijn witte brokjes – beetje als bloemkool, en water-kefir, doorschijnende brokjes – beetje gummi-achtig.
Kefir-brokjes… de mijne zijn ongeveer een halve cm in doorsnede
Kefir is een natuurlijk probioticum – super-goed voor de darmflora – basis van onze gezondheid. Je kan Kefir-drank thuis zelf maken – als je eenmaal de basis-korrels/brokjes hebt – en het kost bijna niets want de brokjes vermenigvuldigen zich tijdens de bereiding. Je kan ze dus gaan weggeven aan andere geïnteresseerden – of opeten, dat ook…
Het recept van kefir schijnt afkomstig te zijn uit het gebied rond de Kaukasus – en het is duizenden jaren oud. Kefir-brokjes wordt ook wel verbonden met de Bijbel – het zou het manna zijn, brood uit de hemel. Moslims noemen kefir wel “het graan van de Profeet” – volgens de traditie raadde Mohammed het gebruik van kefir aan. Waar de oorspronkelijke kefir-brokjes vandaan komen (hoe kwamen die mensen in de Kaukasus er aan) is onbekend. Ze worden sinds duizenden jaren doorgegeven van gebruiker naar gebruiker – want, zoals ik al zei, als je de kefir-drank maakt, krijg je steeds meer brokjes.
Kefir is goed tegen kanker. Niet alleen omdat het de darmflora ten goede komt, maar ook vanwege diverse andere werkingen. Zo maakt kefir het lichaam meer alkalisch (minder zuur dus). Kefir verhindert angiogenesis (aanmaak van bloedvaatjes die de tumoren voeden). En het stimuleert de aanmaak van “Natural Killer” cellen (doders van kankercellen).
Let op 1: kefir is niet geschikt voor mensen met een overgevoeligheid/intolerantie voor alcohol. Door het fermentatie-proces bij het maker van kefir wordt de drank heel licht alcoholisch.
Let op 2: water-kefir kan na bereiding nog suiker bevatten. Daarom wordt het vaak afgeraden voor diabetici (melk-kefir is wel okee). En als je het gebruikt als diabetes-patiënt, laat het dan lang genoeg fermenteren – zeker 48 uur. (Er zijn echter mensen die het hiermee niet eens zijn en vinden dat water-kefir okee is bij diabetes. Test het uit als je twijfelt door je bloedsuiker te meten na drinken van water-kefir).
Melk-kefir
Dit is de meest bekende kefir. Melk-kefir is een heel licht mousserende melk-drank die lijkt op drink-yoghurt. Melk-kefir is eenvoudigweg melk, op kamertemperatuur gefermenteerd gedurende 24 uur door middel van kefir-brokjes. Ik schat een handvol brokjes op een liter melk – zoiets – maar experimenteer er mee. Je kan trouwens allerlei soorten melk gebruiken – alleen niet gepasteuriseerd, en geen magere melk geloof ik. Zelfs kokosmelk e.d. zijn okee. Na fermenteren door een niet-metalen zeef afgieten. De brokjes kan je zonder afspoelen opnieuw gebruiken. (Als je de pot schoonmaakt, pas dan op dat er geen afwasmiddel-resten in achterblijven – daar kunnen de kefir-brokjes niet tegen).
Water-kefir
Water-kefir is eveneens een licht mousserende drank – en eigenlijk een lekkere frisdrank. Het is net zo eenvoudig te maken als melk-kefir. Neem kefir-brokjes, water, suiker (tussen de 40 en 80 gram), een halve citroen of wat citroensap en een paar stuks gedroogd fruit en zet het weg gedurende 24-48 uur (ik denk dat 48 het best is). Door een niet-metalen zeef afgieten en je hebt je drank. De brokjes kan je zonder afspoelen opnieuw gebruiken. (Als je de pot schoonmaakt, pas dan op dat er geen afwasmiddel-resten in achterblijven – daar kunnen de kefir-brokjes niet tegen).
WEBSITES: http://www.waterkefir.net/ http://www.kefirshop.nl/ http://www.yemoos.com/ (engelstalig – ook over kombucha).